divendres, 12 de setembre del 2014

El preu del genoma cau en picat: bones notícies?





Peter Ubel és un investigador de la Universitat de Duke de North Carolina i autor del llibre "Critical Decisions". El Dr. Ubel ja va ser autor d'una altre tweet de la setmana el desembre passat: "Ensenyant els pacients a fer la pregunta oportuna". Ara, amb aquest tweet, ens remet a un post escrit per ell mateix al blog de la revista Forbes on analitza l'impacte de la caiguda en picat del preu del test del genoma.


Per il·lustrar la seva preocupació, el Dr. Ubel recorda què va passar quan es va introduir la laparoscòpia com a via d'intervenció de les colecistectomies. "Es van reduir costos per procés per la reducció de l'estada a l'hospital dels pacients intervinguts, però el nombre d'intervencions va augmentar en un 20%, i això s'ha explicat perquè com que la nova tècnica era més senzilla, molts pacients amb pedres a la fel, però sense símptomes, els va ser més fàcil prendre la decisió d'operar-se."

Què passarà ara amb l'abaratiment del test  del genoma? Segons l'autor, en alguns tractaments quimioteràpics hi haurà el miratge d'una reducció de costos per procés, degut a que, en teoria, els fàrmacs es podran ajustar a la metabolització específica de cada persona, almenys d'acord amb la part revelada pel genoma. Si realment les coses acabessin sent així, afirma el Dr. Ubel, no dubtin que, per als quimioteràpics afectats per la reducció del consum, els preus es dispararien.

Un altra qüestió, no menor -s'apunta a l'article-, és que l'aplicació del genoma, ja abaratit, per a la cerca de malalties poc comunes, pot donar lloc a una escalada de proves diagnòstiques motivades per sospites de mutacions genòmiques de difícil interpretació. Malgrat aquestes prevencions, l'autor creu que la genòmica pot aportar noves expectatives per a la sempre dificultosa indústria dels tractaments orfes.

Ja tenim el test del genoma a l'abast. Bones notícies, bones? Esperem que sí, però si no sabem destriar el gra de palla, la novetat pot arruïnar els pressupostos públics abans que no li trobem un paper útil per a la millora de la salut de certs col·lectius minoritaris de pacients.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada