divendres, 25 de desembre del 2015

El futur de la HCE són les apps



A l'edició 2015 del Mapa de Tendències de TicSalut, presentat el passat 18 de desembre, es va anunciar la digitalització total de les històries clíniques electròniques (HCE) en els quatre nivells assistencials (hospitalària, primària, salut mental i sociosanitària) a Catalunya.





L'adopció de la HCE ha anat en augment constant al llarg de l'última dècada fins a configurar-se en un pilar de la pràctica sanitària moderna. Malgrat el seu augment, la satisfacció amb els sistemes d'HCE ha començat a donar senyals d'alarma en el context americà tal com recull l'estudi Medscape EHR 2014

La campanya #LetDoctorsBeDoctors és una bona mostra de la situació.



¿A què es deuen aquestes alarmes? ¿Estan presents en el nostre entorn? Els resultats mostren dèficits de les HCE en tres grans àmbits: usabilitat, interoperabilitat i privacitat. Vegem algun detall dels dos primers. 

Usabilitat

Una de les fonts d'insatisfacció amb els entorns d'HCE és la sostracció de temps clínic dedicat a l'entrada de dades. Segons el cirurgià Dr. Kevin Stone la capacitat d'atenció es redueix en un terç a causa d'aquest fet. El mateix Stone suggereix l'ús de tècniques de computació cognitiva, reconeixement de veu principalment, per superar aquesta trava. Vegin aquesta conversa fictícia entre el Dr. Stone i Siri (assistent de veu d'Apple) a manera de flash futur:

"Siri, I would like to admit Ms. Jones to the hospital for her knee replacement."
"Sure, Dr. Stone, shall I use your pre-op order set?"
"Yes."
"Tell me the medications she is on." After I speak the medications' names, Siri might ask, "OK, let's be sure to let her cardiologist know to adjust her blood thinners a few days before surgery. And by the way, the medication she is on has been recalled and this alternative is recommended."

Una altra font de malestar és la manca d'usabilitat visual que s'incrementa amb el contrast amb els moderns sistemes que han aplicat disseny sensible i centrat en l'usuari.

Interoperabilitat
La HCE va ser originalment concebuda com dipòsits d'informació que substituïa el paper i el magatzem. Actualment, s'estan convertint en plataformes de col·laboració sanitària entre diferents professionals, disciplines i fins i tot nivells assistencials. La comunicació entre sistemes és fonamental en aquest camí i no sempre és pla. Resistències de proveïdors, manca d'incentius i falta d'estàndards són els seus principals esculls. Si a més hi afegim la necessitat de connectar amb l'univers de salut digital que tindran (i tenen) al seu abast els pacients, el repte és majúscul.

Tim Cook va anunciar, a la Keynote de setembre passat, que "el futur de la TV són les apps". Probablement es pugui dir el mateix de la HCE per resoldre els seus problemes d'usabilitat i interoperabilitat. 




















Bon dia de Nadal!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada