divendres, 24 de juliol de 2015

Relació pacient-metge: la confiança és cosa de dosEl tweet del British Medical Journal anuncia un article de la Dra. Margaret McCartney, mentre que el tweet de la Dra. Blanca Usoz ens porta a un article publicat a la revista electrònica Medscape. Dues metgesses interessades en l'atenció centrada en les persones, una escocesa i l'altra bilbaïna, ens fan reflexionar sobre els avatars de la confiança en la relació entre pacients i metges. Tant aquí com al Regne Unit, la professió mèdica obté, a les enquestes, la nota més alta pel que fa a la confiança de la ciutadania, però com que el cofoisme no és un bon conseller, convindria que les enquestes no ens amaguessin que, en el treball clínic de cada dia, el crèdit del metge se la juga a cada petit detall.


La Dra. McCartney afirma en el seu article: "La incertesa forma part de la naturalesa de la medicina i, per aquest motiu, la pràctica clínica defensiva és un fet miserable. Per por a ser denunciats demanem proves en excés, la qual cosa si bé ens protegeix, no fa més que exposar els pacients al risc d'incidentalomes i de tractaments d'escàs valor terapèutic. Preocupats com estem per les crítiques d'haver diagnosticat amb retard, hem agafat por a l'ús del temps com a xarxa de seguretat diagnòstica, i sempre estem temerosos d'oferir opcions per a l'elecció informada, en comptes de receptar un medicament amb renom."

En aquest entorn apareixen dues circumstàncies noves, que penso que, ben gestionades, podrien ajudar:

La gravació de les consultes mèdiques per part dels pacients

Aquest és un tema que vaig tractar en dos posts anteriors (21/3/2014 i 23/1/2015), i ara només vull recordar que, després d'un debat encès, al Regne Unit ja és legal que els pacients enregistrin les consultes mèdiques, amb l'autorització del metge o sense. Amb un punt d'intuïció, no costa veure que davant de la gravació hi ha dues postures, els que pensen que pot ser un instrument valuós per millorar la comprensió dels pacients de tots els aspectes de l'entrevista mèdica, i els que creuen que pot esdevenir una arma contra el metge en hipotètics litigis que puguin esdevenir.

Les notes del curs clínic en obert

A l'article de Medscape ens parlen del "Open Notes Project", una iniciativa en el marc dels portals de salut (Personal Health Records), que promou que els pacients tinguin accés complet al seu curs clínic, i no només als informes i als resultats de proves. D'acord amb el projecte, els pacients tenen l'oportunitat de corregir detalls erronis de les notes mèdiques, o d'opinar sobre els diagnòstics diferencials que es van elaborant sobre el seu procés clínic. Molts metges recelen de tanta obertura, però altres hi veuen una oportunitat per treballar la confiança des de l'arrel. 

Com diuen els experts en conciliació, la confiança s'ha de treballar en cada petit detall de la quotidianitat. És per això que crec que hauríem de veure els enregistraments de les consultes i l'obertura de les notes dels cursos clínics com dues oportunitats, que si bé tenen riscos, també poden ser molt útils per compartir incerteses i reduir la pràctica defensiva de la medicina.


Jordi Varela
Editor

Cap comentari:

Publica un comentari