dimecres, 15 de juliol del 2015

Les farmàcies, un bon recurs per a la Salut Pública?





Si bé és cert que a l’Estat espanyol ja s’estan explorant les potencialitats de les oficines de farmàcia com a recurs de salut pública amb la participació en programes com el d’intercanvi de xeringues, el de metadona, programes de cribratge o amb l’administració de la píndola del dia després, enlloc com al Regne Unit es té tan clar que les farmàcies comunitàries són un recurs més dintre del sistema de salut pública.

Al Regne Unit, on es calcula que més d’1 milió de persones visiten cada dia una de les farmàcies del país, les oficines de farmàcia ja participen en programes per deixar de fumar i per controlar millor la hipertensió arterial, en l’administració de la píndola del dia després i en programes de cribratge contra la clamídia, però ara es vol anar molt més enllà. Un primer pas és que les farmàcies que ho demanin comencin a administrar la vacuna antigripal. Ara també es vol aconseguir que les farmàcies ajudin a administrar millor els fàrmacs a les persones amb malalties cròniques identificant a aquells malalts que no visiten regularment els centres d’atenció primària.

Un programa molt interessant és el programa Healthy Living Pharmacy, que pretén que des de les farmàcies s’ajudi a disminuir les desigualtats en salut que hi ha a les comunitats on s’ubiquen els establiments que participen en el projecte. Actualment hi ha 1.000 farmàcies acreditades i s’espera que en un futur proper arribin a les 3.000. Cada farmàcia té un “Health Champion” o promotor de salut que s’encarrega d’arribar a la seva comunitat, ja sigui des de l’oficina o en visites a col·legues, escoles o empreses. Ja s’ha començat a avaluar el programa i s’ha vist que a les persones que visiten una de les farmàcies incloses en el programa, tenen el doble de probabilitats d’intentar deixar de fumar en comparació amb les oficines que no participen en el programa. 



Amb la intenció de moltes farmàcies de convertir-se en un aliat en la promoció dels hàbits saludables i la salut en general, s’obre un debat interessant sobre els límits ètics d’aquesta col·laboració, perquè en la majoria dels casos estem parlant de negocis privats i algunes persones poden pensar que no sempre pot prevaler el que és millor per al malalt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada