dilluns, 11 de novembre del 2013

Diagnòstic per la imatge: ajustant la indicació

Saurabh Jha, un radiòleg de l'Hospital de la Universitat de Pennsylvania, en un article a New England (From imaging gatekeeper to service provider: a Transatlantic journey), explica que quan va fer el MIR al Regne Unit, els residents temien als radiòlegs, no en va un d'ells era conegut com el Dr. No. Després va migrar als Estats Units i ràpidament es va adonar que allà els radiòlegs, que actuaven, i facturaven, com a proveïdors, més aviat eren el Dr. Yes. La implicació del radiòleg en el raonament clínic havia desaparegut.

Hi ha una percepció generalitzada, i aquí també, que les grans inversions dels moderns equipaments de diagnòstic per la imatge estan augmentant l'ús desproporcionat que se'n fa, i la posició dels radiòlegs, molts d'ells implicats en les inversions, està lluny de la funció de gatekeeper lloada pel Dr. Jha. En aquest sentit és reveladora una carta publicada a JAMA Internal Medicine (Overuse of Magnetic Resonance Imaging), sobre una metodologia de consens (Rand Corporation University of Los Angeles California UCLA) per esbrinar el grau d'indicació de Ressonàncies Magnètiques per a casos de dolor lumbar i cefalea. Els resultats diuen que el 77% dels experts consultats, per exemple,  creuen que la indicació de RM en lumbàlgies de menys de 6 setmanes d'evolució és inapropiada, o no ben fonamentada.

Una iniciativa de l'Hospital Clínic que val la pena seguir de prop

El Dr. Lluís Donoso, radiòleg i Director del Centre de Diagnòstic per la Imatge Clínic (CDIC), ha adoptat ACRselect® (American College of Radiology), i per entendre què és aquest instrument, de manera breu, convé saber-ne com a mínim dues característiques:

1. ACRselect® és un sistema computat de gestió de la informació que prové de guies de pràctica clínica basades en l'evidència.
2. ACRselect® utilitza una escala d'adequació d'1 a 9: 1-2-3 baixa adequació, i a l'altre extrem, 7-8-9 elevada adequació. Aquesta escala ha estat provada des de fa més de 30 anys en els treballs de consens de Rand Corporation (UCLA).



 Font: Sistrom C L et al. Radiology 2009;251:147-155

Com es pot veure en el quadre, quan un metge sol·licita una RM per al diagnòstic d'un pacient amb dolor lumbar, la pantalla l'avisarà que aquesta tècnica té una adequació d'1 (la més baixa) i que té dues alternatives a considerar: radiografia i TAC. Malgrat això, el metge pot demanar la prova, però el grau d'adequació de la petició li quedarà registrat.

El Dr. Donoso està liderant, ara mateix, una prova per veure com s'adapta ACRselect® a les peticions de diagnòstic per la imatge que arriben a CDIC procedents dels metges de família de la seva àrea de referència, i li vull agrair que hagi acceptat respondre, en el següent vídeo, a dues preguntes que crec rellevants per a "Avenços en Gestió Clínica":

1. Com s'alimenta l'evidència que suporta el sistema ACRselect®?
2. Quina experiència té CDIC en la implantació d'ACRselect®?




Aquest projecte de CDIC posa a l'abast dels metges de família i dels radiòlegs un instrument de suport a les decisions clíniques, i per això considero que aquesta innovació que lidera el Dr. Lluís Donoso, quan s'hagi implantat, representarà un avenç en l'adequació de la pràctica mèdica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada