divendres, 15 de novembre del 2013

A propòsit d'un cas: nova estratègia contra el malbaratament






El Dr. Benito Fontecha és un geriatre twitaire, no massa actiu a la xarxa, però en canvi molt selectiu, i l'altre dia va tenir la bona pensada d'escriure un tweet alertant-nos de l'aparició d'un post molt interessant al blog de JAMA Internal Medicine. Aquest article, linkat pel Dr. Fontecha, està signat per dos metges editors d'una secció encomiable de la pròpia revista que es diu: "Teachable moments".

I ara parem atenció al contingut del text citat que és on vull anar a parar. L'assumpte és que la medicina basada en l'evidència, per ella mateixa, té dificultats per arribar a reduir la sobreactuació de la pràctica clínica. I per aquest motiu, els autors ens expliquen que si bé molta gent no va prestar massa atenció a les esgarrifoses estadístiques de l'informe de 2001 "To err is human" (el recorden?) sobre les morts causades pels errors mèdics, en canvi a algú se li va acudir una analogia que va fer estralls en l'opinió pública nordamericana, quan va dir que aquells morts, els dels erros mèdics, equivalien a que s'estimbés un avió comercial ple de passatgers cada dia, i gràcies a això van néixer amb més força els programes de millora de la seguretat clínica arreu del món.

Amb aquest exemple al cap, els autors ens demanen ara que els metges recuperem aquelles maneres del "A propòsit d'un cas..." tan denostades per la força dels assaigs clínics. Ells vénen a dir: si l'evidència té limitacions per arribar al consultori mèdic, donem-li un cop de mà amb la força del relat de les històries viscudes, tornem a explicar circumstàncies clíniques de pacients, ara centrades en el sobrediagnòstic i el sobretractament, amb la mestria dels vells professors. Aquestes històries, creuen, ajudarien a il·lustrar les fredes estadístiques dels articles científics i els farien arribar més enllà dels seus límits elitistes actuals.

I com que aquests dos metges, vinculats a JAMA Interna Medicine, volen predicar amb l'exemple han creat "Teachable moments", una secció que promet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada