dilluns, 28 de novembre del 2016

HU-CI i Sueñon, dos projectes engrescadors








"Humaniza la UCI" (HU-CI) és un projecte que impulsa l'atenció als aspectes humans dels pacients ingressats a les unitats de cures intensives, promovent debats a tres bandes: pacients, familiars i professionals. El projecte, de quasi tres anys de vida, compta amb el lideratge del Gabriel Heras, metge intensivista de l'Hospital de Torrejón, a més del suport incondicional d'un grup d'infermeres. El missatge de HU-CI està tenint un gran ressò, malgrat que als seus promotors no els hi serà fàcil véncer les fortes inèrcies de circuits i normes basats en la supremacia de la tecnologia, i el que és pitjor, en el pensament burocràtic professional. Els invito a gaudir del monòleg del Dr. Heras perquè confirmin la força del seu missatge:






"Sueñon" és un projecte liderat per un grup d'infermeres que promou el descans de les persones hospitalitzades. "Sueñon" analitza la manca de respecte a la necessitat de dormir dels pacients ingressats a les plantes d'hospitalització, elabora propostes per millorar la situació i difon el seu missatge a través de les xarxes socials. El projecte va començar fa pocs mesos, però té la força de la raó i compta amb l'empenta d'un grup d'infermeres que saben que, especialment a les nits, el seu treball es pot fer amb molt més respecte per a les persones de les quals han de tenir cura.



Sir Muir Gray, un dels pares de la medicina basada en l'evidència, va dir que si el segle passat va ser el dels metges, aquest ha de ser el dels pacients, i d'aquí sorgeix la força d'aquests dos projectes basats en la visió de professionals emprenedors i en la complicitat de pacients i familiars. Crec que a tots ells els hi debem un reconeixement, no només pel seu voluntarisme, sinó perque estan demostrant que és possible canviar les coses des d'abaix.


Jordi Varela
Editor

1 comentari:

  1. Me gusta esta afirmación: “…, especialment a les nits, el seu treball es pot fer amb molt més respecte per a les persones de les quals han de tenir cura.”
    En ocasiones surgen problemas a partir de la interpretación de la filosofía que subyace a la iniciativa. Se va más allá ocasionando que la iniciativa interfiere significativamente con el funcionamiento y afecta a otros eslabones del proceso.

    ResponElimina