dilluns, 21 de novembre del 2016

Clam per la fi de les guies de pràctica clínica








James McCormack, un professor de farmàcia de la British Columbia University, en el seu canal de youtube, ha penjat un videoclip que adapta la cançó del grup Travelling Wilburys, "End of the Line", per escevenir "End of the Guidelines". El video comença amb l'escena de "La vida de Brian", on es veu el fals Jesucrist, l'actor Graham Chapman, quan es dirigeix als seus seguidors des de la finestra de casa seva per dir-los: "Esteu equivocats. No teniu cap necessitat de seguir-me. No heu de seguir ningú. Sigueu vosaltres mateixos. Cadascú de vosaltres és una persona diferent."





Ampli suport dels líders del moviment "right care"

El video compta amb el suport de més de trenta professionals destacats en el camp científic del "right care", entre ells, Glyn Elwyn (Darmouth Institute), Paul Glasziou (Bond University), Shannon Brownlee (Lown Institute), Victor Montori (Mayo Clinic), Ray Moyniham i Iona Heath.

Tres missatges clars
  • El fet de compartir les decisions clíniques amb els pacients no ha de ser un afegitó de les guies de pràctica clínica, ha de ser el fonament.
  • La majoria de les guies de pràctica clínica ignoren els valors i les preferències dels pacients i no aporten una informació equilibrada dels beneficis i perjudicis de les propostes diagnòstiques i terapèutiques.
  • Quasi totes les guies de pràctica clínica diuen què s'ha de fer, en comptes de donar elements per analitzar i discutir les opcions dels tractaments.
Una recomanació per als redactors de guies de pràctica clínica

Sisplau, parin d'escriure instruccions i ofereixin, en canvi, estimacions aproximades de què podria passar si no es fes res i què passaria si s'actués i, en aquest cas, a més dels resultats esperats, hi haurien d'afegir valoracions dels efectes secundaris, els efectes indesitjables i els costos de cada opció de tractament.


Jordi Varela
Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada