divendres, 18 de novembre del 2016

El futur: un concepte sempre difícil d'abordar i actualment més



Quan abordem temes relacionats amb el futur, sempre s'imposa la prudència i més en el moment actual, en què estem vivint un alt nivell d'incertesa.

La frase de referència en aquest tema és la que s'atribueix a Abraham Lincoln: "La millor manera de predir el futur és creant-lo", em sembla especialment encertada per introduir un interessant article publicat al butlletí del Medical Futurist, el blog de Bertalan Mesko: “Nois, trieu si us plau Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques per al vostre futur”. L'acrònim en anglès d'aquestes disciplines és STEM.
  1. Qui no vol formar part de la primera colònia a Mart?
  2. Pots imaginar viatjar a qualsevol part amb cotxes o metros sense conductor?
  3. Vols salvar la humanitat i eradicar malalties?
  4. La intel·ligència artificial està arribant
  5. Els robots humanoides estan desitjosos de formar part de la família
  6. La cultura relacionada amb el tema del menjar està començant a canviar
  7. El nostre ADN està finalment preparat per revelar el nostre futur
  8. Creant microorganismes basats en la bioenginyeria
  9. Sensors intel·ligents i diminuts gadgets mesuraran cada peça d'informació sobre nosaltres
  10. Si cal, convenç als teus pares amb els aspectes pràctics de STEM
L'article acaba amb una recomanació: "Si tens entusiasme i coratge escull STEM, estic segur que tindràs una gran oportunitat de construir un futur millor per a la següent generació. Al final del dia, és el treball de la teva vida". Crec que aquesta aproximació resulta molt estimulant, però si tenim en compte el nostre entorn algun dubte ens ve al cap. El primer ponent de la "IoT (Internet of Things) Conference", celebrat recentment a Barcelona, ​​Mark Hutchinson, president i CEO de General Electric Europa, sota el provocador títol "Qui es menjarà el nostre dinar?" deia que afrontem un entorn de poc creixement econòmic i un augment del populisme. Davant d'això la seva companyia havia decidit aplicar, entre d'altres, mesures de re-inversió i canvi organitzacional, per evitar enfonsar-se en l'actual situació.

El dubte està en saber com ens ho farem quan ens moguem en entorns més difusos, absents de marc i amb lideratges de molt poc valor. Avançar en les millores en el sistema sanitari i sostenir-les no és fàcil. A tall d'exemple, el reconegut Don Berwick impulsa a través de l'Institute for Healthcare Improvement, "la Ciència de la Millora", i proposa treballar i sustentar als agents de canvi. El canvi sistèmic s'imposa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada