divendres, 23 de gener de 2015

Els metges han de promoure que els pacients gravin les consultes?Ara fa uns mesos vaig comentar un article de Glyn Elwyn, professor de Darmouth Institute, que tractava del que ell anomenava Patientgate, una manera original de titular el debat sobre la gravació de les visites mèdiques per part del pacients. Ara, British Medical Journal, hi torna amb un "Head to Head" entre el professor Elwyn, a favor, i el Dr. Laurence Buckman, metge de família anglès, més aviat poc entusiasta amb la idea.

El plantejament que la revista fa als dos experts és força avançat, almenys des de la nostra òptica local, donat que al Regne Unit el registre de les visites mèdiques per part dels pacients és legal, fins i tot quan no hi ha consentiment per part del metge.

La pregunta de la publicació, com han vist a l'encapçalament, se centra en pronunciar-se sobre si els metges haurien de promoure la gravació de la consulta per part dels pacients.

Glyn Elwyn: Sí, sense dubtes. Arguments: a) millora la qualitat i la seguretat clínica, b) promou les pràctiques clíniques de valor, c) facilita l'avaluació, i d) és un document de defensa del metge en cas de litigi. La posició d'Elwyn és clara: donat que els metges d'avui no estan en posició de refusar una gravació per part d'un pacient, el millor que es pot fer és promoure-la i així es tallen d'arrel desconfiances i recels.

Laurence Buckman: No a la promoció, tot i que admet el registre, ja que legalment no es pot negar. Arguments: a) la gravació és un element estrany a la consulta, genera tensió i fins i tot pot fer que s'allargui, i b) el registre de la consulta, com qualsevol gravació, pot ser utilitzat inapropiadament, divulgat per les xarxes o fins i tot manipulat. El Dr. Buckman diu que prefereix el material escrit, tant el que ofereix el metge com les notes que ell mateix anima a que els pacients prenguin durant la visita.Jordi Varela
Editor

1 comentari:

  1. La veritat és que no entenc en què millora la qualitat, la seguretat clínica ni l'impacte en la promoció de les pràctiques clíniques de valor el fet de gravar la consulta amb els pacients. Diria que son "conceptes" que estan més relacionats amb la qualitat del metge (humanitat, expertesa, coneixements, empatia...) i amb la qualitat de la relació amb el pacient, que el suport amb el que es "plasma" el que ha passat en la visita.

    ResponSuprimeix