divendres, 30 de gener del 2015

El pacient crònic complex i el metge de família






The Guardian Healthcare ha penjat, a la seva pàgina web, un video produït pel Royal College of General Practitioners (RCGP) que, de manera molt il·lustrativa, tracta l'assumpte de com el metge de família, des del seu modest consultori, hauria d'abordar els pacients complexos, i especialment els que tenen múltiples cronicitats i necessitats socials diverses. És evident, insisteix el video, que amb els 10 minuts agendats només hi ha temps per a una actuació superficial sobre les diverses problemàtiques que arrossega un pacient d'aquestes característiques i per, en tot cas, revisar la medicació prescrita. El resultat d'aquestes visites, com és obvi, acostuma a ser clarament insatisfactori tant per al pacient com per al metge.

El Dr. Edward Wagner explica (veure post: "Model de crònics: les claus wagnerianes") que precisament va ser aquest problema el que el va empènyer a desenvolupar el nou model d'atenció als pacients crònics (els suggereixo que donin un cop d'ull també al post: "Coordinació centrada en el pacient"). El metge de família del video del RCGP no té cap solució màgica per a Rose, la seva pacient complexa, però el fet d'adoptar el model Wagner li ha facilitat l'elaboració d'un pla terapèutic específic per a ella, pla que ha estat elaborat de manera conjunta entre els professionals socials i els sanitaris que treballen de manera més específica el cas i que, per tant, coneixen molt bé la pacient. Per aquest motiu, quan ara el metge visita a Rose, ja sap que s'ha de cenyir a valorar si es compleixen els objectius marcats en el pla individualitzat, i també és recomanable que escolti amb atenció l'opinió d'ella, a més de promoure els ajustaments necessaris.

Aquest video del RCGP m'ha agradat perquè va més enllà del debat sobre els recursos disponibles, per centrar-se a saber si, amb els serveis que tenim, ens podem organitzar d'una manera més apropiada a les necessitats de cada pacient complex.


Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada