dilluns, 20 de juliol del 2015

Sobrediagnòstic: el cas del càncer de tiroides









La taxa de càncer de tiroides s'ha doblat, o fins i tot triplicat, en els darrers vint anys, a la majoria de països occidentals; però hi ha un cas paradigmàtic, segons un article publicat a New England per Ahn HS i col·laboradors: Corea del Sud, on aquesta taxa s'ha multiplicat per quinze. I què ha passat en aquest país? És que hi ha epidèmia? No deu ser aquest el cas, perquè quan els experts analitzen la mortalitat poblacional específica (com s'observa en el gràfic), aquesta xifra es manté inalterable. Per tant, tot apunta a un cas espectacular de sobrediagnòstic nacional.

Els autors expliquen que molts proveïdors, esperonats pel govern, ofereixen packs preventius molt atractius i molt acceptats per la població, ofertes que inclouen l'ús de l'ecografia i d'altres proves d'imatge més sofisticades per a la detecció precoç del càncer de tiroides. Cal aclarir que a Corea del Sud, malgrat tractar-se d'un sistema nacional de salut, hi ha copagaments per a quasi totes les activitats sanitàries, i per tant la gent està molt atenta al preu de les ofertes de serveis combinats.

Segons els experts l'increment de la incidència del càncer de tiroides és degut, quasi en exclusiva, al tipus papil·lar, una modalitat relativament poc agressiva de càncer. Malgrat això, les dades de l'activitat terapèutica que es deriven dels 40.000 casos diagnosticats l'any 2011 a Corea del Sud són esfereïdores: 30.000 d'aquestes persones van ser intervingudes de tiroidectomia radical, per tant totes elles hauran de rebre tractament hormonal substitutiu per sempre més; a més d'haver detectat que unes 3.000 patiran hipoparatiroidisme, i aproximadament unes 600 han quedat mudes per paràlisis de les cordes vocals com a efecte secundari de la intervenció. En un clima d'ansietat preventiva, la sobreactuació terapèutica està servida, i si no vegin la següent dada: malgrat les recomanacions de les guies de pràctica clínica, una quarta part dels tumors intervinguts tenen menys de cinc mil·límetres de diàmetre.

Caldria extreure una lliçó del cas del sobrediagnòstic del càncer de tiroides a Corea del Sud: evitar incentivar el cribatge d'aquest càncer, si no es vol haver de lamentar els efectes secundaris que s'estan veient en aquell país.


Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada