divendres, 1 d’agost de 2014

5 preguntes que els pacients haurien de fer als metges


Richard Hurley és deputy editor del BMJ i, amb aquest tweet, ens condueix a la ressenya que ell mateix ha escrit a la revista sobre la reunió d'Amsterdam de Choosing Wisely, una iniciativa que ABIM Foundation va començar a EUA ara fa 2 anys, i que ja ha aconseguit que més de 60 societats científiques nordamericanes s'hi hagin sumat. Recordin que Choosing Wisely demana a les entitats participants que defineixin aspectes de la pràctica clínica de la seva especialitat que tant els metges com els pacients s'hauria de qüestionar.

Ara que la campanya està en fase expansiva, com es va constatar a Amsterdam, els promotors volen deixar clar un missatge: estem parlant d'ajustar l'activitat clínica al valor que aporten a la salut de les persones, i no de retallar costos.

"Millorar qualitat i seguretat clínica; i reduir malbaratament i efectes secundaris". Aquest, segons Hurley, va ser el mantra de la reunió.


I ara el debat se centra en la necessitat d'implicar els pacients en les decisions clíniques, ja que no hi ha massa convicció que la simple publicació d'unes llistes de recomanacions pugui produir massa canvis. I per aquest motiu, Choosing Wisely ha elaborat les 5 preguntes que els pacients haurien de fer als metges:
  1. Necessito de debò la prova o el procediment que vostè em vol prescriure?
  2. Quins són els seus riscos?
  3. No hi ha altres opcions més senzilles o amb menys riscos?
  4. Que em passarà si no hi dóno el consentiment?
  5. Què costa?
El Dr. Paul Hodgkin, un metge de família anglès, opina a l'article referenciat: "Involucrar els pacients en la campanya Choosing Wisely és una bona estratègia, perquè la gent té una idea màgica de les proves i les teràpies, per això és tan important promoure la seva implicació en la prescripció".

Segons les conclusions de la reunió d'Amsterdam, el repte de Choosing Wisely és el foment de la decisió clínica compartida i la millora qualitativa de les converses entre metges i pacients. "Les llistes de recomanacions només seran importants si fan pensar al metge: Per què vull demanar aquesta determinada prova? Què aportarà? 

Cap comentari:

Publica un comentari