Can doctors reduce harmful medical overuse worldwide? @bmj_latest http://t.co/OOGZNIcUjX
— Richard Hurley (@rich_hurley) julio 8, 2014
Richard Hurley és deputy editor del BMJ i, amb aquest tweet, ens condueix a la ressenya que ell mateix ha escrit a la revista sobre la reunió d'Amsterdam de Choosing Wisely, una iniciativa que ABIM Foundation va començar a EUA ara fa 2 anys, i que ja ha aconseguit que més de 60 societats científiques nordamericanes s'hi hagin sumat. Recordin que Choosing Wisely demana a les entitats participants que defineixin aspectes de la pràctica clínica de la seva especialitat que tant els metges com els pacients s'hauria de qüestionar.
Ara que la campanya està en fase expansiva, com es va constatar a Amsterdam, els promotors volen deixar clar un missatge: estem parlant d'ajustar l'activitat clínica al valor que aporten a la salut de les persones, i no de retallar costos.
"Millorar qualitat i seguretat clínica; i reduir malbaratament i efectes secundaris". Aquest, segons Hurley, va ser el mantra de la reunió.
I ara el debat se centra en la necessitat d'implicar els pacients en les decisions clíniques, ja que no hi ha massa convicció que la simple publicació d'unes llistes de recomanacions pugui produir massa canvis. I per aquest motiu, Choosing Wisely ha elaborat les 5 preguntes que els pacients haurien de fer als metges:
- Necessito de debò la prova o el procediment que vostè em vol prescriure?
- Quins són els seus riscos?
- No hi ha altres opcions més senzilles o amb menys riscos?
- Que em passarà si no hi dóno el consentiment?
- Què costa?
El Dr. Paul Hodgkin, un metge de família anglès, opina a l'article referenciat: "Involucrar els pacients en la campanya Choosing Wisely és una bona estratègia, perquè la gent té una idea màgica de les proves i les teràpies, per això és tan important promoure la seva implicació en la prescripció".
Segons les conclusions de la reunió d'Amsterdam, el repte de Choosing Wisely és el foment de la decisió clínica compartida i la millora qualitativa de les converses entre metges i pacients. "Les llistes de recomanacions només seran importants si fan pensar al metge: Per què vull demanar aquesta determinada prova? Què aportarà?
Empoderar al paciente contra la prescripción facultativa no sé hasta qué punto puede favorecer esta relación. Creo que el médico debe hacer bien su trabajo y el paciente el suyo. Cuestionar el trabajo con cinco preguntas de la persona a la que le pides ayuda creo que no sería necesario si el mensaje que transmite el médico lleva implícitas las cinco respuestas.
ResponEliminaInformar de tots els pros i contres, no només amb el paper del consentiment informat, que és poc útil si no l'entens i parlar-ho és el principi per a que el pacient s'empoderi i decideixi per ell mateix.
EliminaNo es portar la contraria al metge, no és cuestionar-lo, és poder pendre una decisió com a pacient coneixent les conseqüències.
Se metge no et donat la raó, només tens més coneixement en un camp en el que el pacient no el té i l'has d'ajudar.