divendres, 1 de gener del 2016

13 prediccions de salut digital per a 2016


En aquestes èpoques nadalenques sovintegen els llistats: resums de l'any que acaba, recopilacions de millors moments, destacats dels llibres, articles o documentals indispensables... Fins i tot Google ens permet saber què ha estat el més buscat a la xarxa en l'any que acomiadem. I, com no, mai falten els grans auguris que diuen que el millor està per arribar.

Ja que em toca inaugurar l'any, no se m'acut millor manera que fer-ho amb un petit llistat de prediccions sobre salut digital per a 2016. Segons aquest post publicat a Forbes el mes passat per Unity Stoakes (fundador de Startup Health), 2015 ha estat un any amb grans desenvolupaments per a la transformació de l'atenció sanitària i l'ecosistema de la salut digital està començant a ser una part important de l'economia sanitària. Aquí van, ni més ni menys, que 13 prediccions per al nou any:

1. La segona onada de disrupcions en salut digital

Els wearables, nearables i apps començaran a aprofitar els fluxos de dades de salut facilitades pels usuaris connectats per crear plataformes de salut de gran abast. Les solucions verticals han aplanat el camí per a l'aparició d'innovacions robustes i horitzontals que oferiran resultats provats amb models de negoci convincents.

2. Menys embussos, més anades a la lluna

El 1964 John Kennedy va inspirar al món amb el seu discurs d'anada a la lluna. Després de la crida d'Obama a la medicina personalitzada, s'espera que el 2016 els nostres líders, tant en el sector públic com en el privat, llancin discursos per repensar l'assistència sanitària. Lideratges forts que inspirin al món per pensar en gran sobre la nostra salut i benestar.

3. El moviment “Maker” personalitzarà la salut

El moviment "Maker" que està darrere d'empreses exitoses com Etsy es convertirà en un nou model de negoci per a un nou tipus d'innovador: "els creadors de l'atenció sanitària". Gràcies als avenços en impressions 3D i a la realitat virtual, es dissenyaran productes personalitzats com motlles, pròtesis i wearables per imprimir a casa.

4. L'efecte salt es materialitzarà en mercats desatesos

L'efecte salt (the Leapfrog Effect) és la idea que les solucions de baixa tecnologia desenvolupades en els països d'escassos recursos pot reemplaçar la tecnologia obsoleta i antiquada en els sistemes de salut dels EUA i Europa. El 2016, començarem a veure casos d'ús de l'Àfrica, l'Índia i l'Amèrica del Sud que demostren clarament el potencial d'aquest tipus d'innovació.

5. La intel·ligència artificial troba els seus propòsits en l'atenció sanitària

Les start-up centrades en intel·ligència artificial emergiran. IBM Watson va causar sensació el 2015 i va catalitzar el concepte d'intel·ligència artificial en l'assistència sanitària. El 2016, aquestes innovacions passaran dels laboratoris al centre d'atenció.

6. Salut digital = Salut

En el sector salut, hi ha sitges en les indústries de tecnologies de la informació, dispositius mèdics, biotecnologia, ciències de la vida, salut i benestar... El digital s'integrarà en tot. La idea d'una empresa de "salut digital" s'ampliarà per abastar l'encreuament de la biotecnologia i les ciències de la vida, amb la informàtica i el consumidor al centre. Veurem més 'mashups' salut.

7. La creixent experimentació amb 'Healthbots'

El New York Times va publicar recentment un article sobre l'ús de robots com a auxiliars de salut per a la gent gran. A mesura que l'envelliment de la població creix, també ho farà l'ús d'ajudes robòtiques o 'Healthbots'.

8. Dels programes d'innovació a curt termini a les maratons de salut

Les acceleradores com Healthbox o DreamIt han canviat els seus models de negoci. A mesura que el mercat maduri, moltes de les acceleradores del sector salut evolucionaran de donar suport al llançament de les empreses cap a altres aspectes com la sostenibilitat a llarg termini, els resultats comprovats i les solucions de futur.

9. Els matrimonis inversemblants es converteixen en la norma

Durant els propers 12 mesos veurem desenes de col·laboracions úniques. ¿S'associaran empreses tipus Uber amb hospitals per oferir una atenció de porta a porta? ¿Es podrien unir Apple i Medtronic, o Facebook i ZocDoc? El 2016 no hi ha parelles impossibles.

10. Els nous participants

El 2016, la línia entre empreses de salut i consum continuarà desdibuixant-se. Una àmplia varietat d'empreses provarà sort en l'espai sanitari (no només la salut i el benestar). Per exemple, empreses de consum començaran l'augment gradual de les seves ofertes de biotecnologia i salut (per exemple: Nestlé, Under Armour i Nike) i marques esportives professionals oferiran serveis de salut.

11. Sillicon Valley es posarà les piles respecte de la FDA

Les empreses Theranos (diagnòstic de sang) i 23andMe (proves de genètica) han tingut forts topades amb la FDA. En el futur, aquests exemples serviran com a estudis de cas sobre la importància de la transparència i el procés de regulació.

12. Els consumidors seran els nous inversors

Els consumidors es convertiran en inversors potencials que usant eines tipus Indiegogo podrà donar suport directament a les solucions que volen veure en el mercat.

13. La salut digital passa a ser el corrent principal

Durant els últims cinc anys, les empreses de salut digital han irromput a les portes d'establiments sanitaris per, amb prou feines, aconseguir una reunió. El 2016, els grans "players" seran menys adversos al risc i estaran disposats a experimentar amb noves solucions tecnològiques que reemplaçaran les seves infraestructures obsoletes. Les organitzacions sense una mentalitat transformadora es quedaran enrere.

Algunes d'aquestes prediccions semblen més desitjos de l'autor que possibilitats reals, i sempre cal mirar aquest tipus de futuribles des de la distància evident entre els nostres sistemes europeus i els EUA. Tanmateix, les prediccions apunten tendències d'allò més interessants que, tard o d'hora, d'una manera o d'un altre, podran condicionar el nostre dia a dia.

¡Bon any 2016!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada