dilluns, 22 de febrer del 2016

DianaSalud: recomanacions generals i actuacions locals








El 12 de maig de 2014 vaig publicar un post per anunciar que la xarxa CIBERESP posava a l'abast de tothom, en obert, DianaSalud, un excel·lent buscador de fonts "Right Care". Dos anys després, els seus promotors acaben de publicar un article a la revista PLOS/ONE, "DianaHealth.com, an On-Line Database Containing Appraisals of the Clinical Value and Appropriateness of Healthcare Interventions: Database Development and Retrospective Analysis". Avui DianaSalud té la capacitat d'oferir-nos cerques comptant amb 2.989 recomanacions procedents de 22 fonts "Right Care".


Què són les fonts "Right Care"?

Són bases de dades disponibles online que contenen recomanacions per evitar pràctiques clíniques que aporten escàs o nul valor a la salut de les persones, o fins i tot que poden ser contraproduents. Val a dir que no hi ha una convenció per anomenar-les així, però em sembla, és una opinió personal, que el concepte "Right Care" és el que millor expressa la idea global d'aquestes bases de dades, enfront d'altres eslògans com "Do not do", "Too much medicine" o "Less is more". Si s'analitza la procedència de les fonts "Right Care" a les quals dóna accés DianaSalud, s'observa que 11, la meitat, són recomanacions elaborades per societats científiques, 5 són producte de revisions, 3 són propostes extretes de guies de pràctica clínica, 2 són línies editorials de revistes científiques, mentre que 1 és produïda per alguns dels promotors de DianaSalud.

Quin impacte estan tenint les recomanacions "Right Care"?

JAMA Internal Medicine ha publicat un treball que ha avaluat l'impacte de 7 recomanacions "Choosing Wisley", una de les fonts "Right Care" més coneguda, durant l'any 2013, amb els següents resultats: a) dues recomanacions han tingut l'impacte desitjat (no fer proves d'imatge per a mal de cap sense complicacions i no fer proves d'imatge cardíaques per a persones sense simptomatologia específica del cor), b) tres recomanacions no han tingut cap impacte (no prescriure antibiòtics per sinusitis agudes sense complicacions, no fer plaques de tòrax preoperatòries a persones amb exploració física normal i sense antecedents patològics, i no fer proves d'imatge a persones amb lumbàlgia sense simptomatologia neurològica afegida, i c) dues recomanacions han tingut una tendència contrària a la desitjada (prescripció d'antiinflamatoris no esteroides (AINE) en pacients amb hipertensió arterial, insuficiència cardíaca o insuficiència renal, i no fer proves del papiloma virus a dones de menys de 30 anys). Les primeres avaluacions d'aquestes només 7 recomanacions "Right Care" (recordi que DianaSalud en recull quasi 3.000) estan tenint un impacte modest, o fins i tot anodí, sobre la complexa realitat de la pràctica clínica.

A més a més de recomanar, es pot fer alguna cosa més?

Els factors que influeixen a la pràctica clínica són molts i molt variats. Només perquè es facin una idea res millor que donar un cop d'ull al quadre "Mapping causes of variation" publicat a "Variations in Health Care: the good, the bad and the inexplicable" de King's Fund. Amb aquest panorama, l'única manera d'aconseguir impactes en la direcció desitjada és treballar el factor local. Els promotors de DianaSalud ho saben, i per això proposen que cada institució sanitària posi en marxa comissions "Right Care", ells en diuen MAPAC (Millora de l'Adequació de la Pràctica Assistencial i Clínica). La finalitat d'aquestes comissions és combatre les pràctiques que no aporten valor i, per contra, potenciar les que sí ho fan, elaborant recomanacions que tenen sentit en clau local, i que, per tant, van acompanyades d'anàlisi de la realitat, objectius, plans d'intervenció (habitualment formatius) i avaluació.

Dues recomanacions finals: a) promoguin l'ús de DianaSalud entre metges i infermeres, especialment entre els més joves i b) fomentin la creació de comissions d'adequació de la pràctica clínica a nivell local per aconseguir que a les seves institucions s'apliquin els recursos exclusivament a les actuacions que són valuoses per als pacients. 

Posted by Jordi Varela, editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada