divendres, 13 de febrer del 2015

Banc de temps: un model de voluntariat amb perspectives






Rushey Green Time Bank, el primer banc de temps britànic, ha celebrat 15 anys i, per aquest motiu, un dels fundadors, David Boyle, ha escrit un article a The Guardian Healthcare. "La idea era veure si era possible generar una plataforma per a la cooperació equilibrada entre pacients, les seves famílies i els seus veïns". Boyle afirma que l'experiència ha valgut la pena i que el banc de temps ha demostrat que és un model que genera compensacions i, per tant, té més bones perspectives que el model de voluntariat estàndard.

Time Banking UK, l'organització que engloba les experiències de banc de temps al Regne Unit, ha signat un projecte amb el Departament de Salut per desplegar l'experiència arreu del territori. Time Banking, d'acord amb els seus principis, contacta les persones entre elles per ajudar-les a compartir temps i habilitats. El temps de cadascú compta per igual -afirmen a la seva pàgina web-: una hora de treball voluntari fa guanyar una hora de crèdit, que es pot gastar quan faci falta. El principi de l'organització és que totes les persones tenen alguna cosa per oferir, al marge de la seva edat, la seva capacitat i el seu historial.

El banc de temps es pot aplicar a tota l'esfera social, però és evident que en el camp de les persones grans i malaltes és on l'experiència pot donar més fruits. El mateix David Boyle acaba de publicar un llibre "How timebanking is transforming healthcare". Penso, doncs, que val la pena seguir el fenomen de prop, i jo almenys des d'aquest blog ho faré.

Segons les fonts consultades, a Espanya hi podria haver uns 200 bancs de temps, tot i que el seu impacte en sanitat és encara poc visible. En una pàgina web local de bancs de temps de tipus generalista (bdtonline), he trobat un video divulgatiu que m'ha semblat oportú publicar-lo per acabar d'emmarcar aquest post.






Jordi Varela
Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada