divendres, 17 de juliol del 2020

Aire càlid per avaluar l'atenció integrada: el model Scirocco








El vent que bufa del sud-est és conegut amb el nom de xaloc i no és precisament aire fresc. Més aviat acostuma a portar aire càlid i sec del Sàhara que alegra a l'hivern i aclapara a l'estiu. Potser perquè la discussió sobre la necessitat d'integrar l'àmbit sanitari amb l'àmbit social ja no es pot considerar fresca, és un encert dir-li Scirocco (xaloc en italià) al projecte fruit de la tasca portada a terme pel grup de treball sobre atenció integrada en el marc de l'European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing 2012 i 2018. 

El model Scirocco mesura la maduresa de la integració dels serveis de salut i socials en un territori determinat i pot ser aplicat tant a escala  local com regional o nacional. El model consta de 12 dimensions: disponibilitat al canvi, estructura i governança, infraestructura digital, finançament, estandardització i simplificació, eliminació d'inhibidors, enfocament poblacional, empoderament ciutadà, mètodes d'avaluació, grau d'ambició, gestió de la innovació i desenvolupament de capacitats. 

Mitjançant una eina d'enquesta online d'accés lliure, cada dimensió és avaluada amb una escala de maduresa que consta de sis posicions. Així, per exemple, la dimensió serveis d'e-salut ofereix les posicions següents:
  1. No hi ha serveis d'e-salut que donin suport a l'atenció integrada.
  2. Se'n reconeix la necessitat, però no hi ha una estratègia o un pla d'implantació de serveis d'e-salut per donar suport a l'atenció integrada. 
  3. Hi ha el compromís d'implementar serveis d'e-salut en el sistema de salut a escala regional i nacional i un pla per fer-ho, però encara no ha estat implantat. 
  4. S'estan fent projectes pilot d'e-salut, però encara no tenen una cobertura regional. 
  5. S'han implantat àmpliament serveis d'e-salut. 
  6. Tots els agents d'atenció integrada utilitzen serveis universals d'e-salut d'àmbit regional o nacional.

Inicialment, aquesta enquesta va ser ideada com a sistema d'autoavaluació que facilités la reflexió col·lectiva sobre els elements barrera que impedeixen assolir cotes més elevades d'integració. L'eina ofereix una visualització dels resultats en forma de teranyina que permet analitzar el nivell de consens dels enquestats i que també pot ser utilitzada per comparar el nivell d'avenç d'un territori abans i després d'introduir-hi reformes o innovacions. 

També és possible establir comparacions entre territoris que hagin aplicat o estiguin aplicant el model de maduresa. De la comparació en sorgeixen oportunitats per a l'intercanvi i l'aprenentatge compartit. Precisament, aquesta és la intenció del projecte Scirocco Exchange que està sent aplicat en nou territoris europeus a escala regional: Alemanya, Bèlgica (Flandes), Eslovàquia, Eslovènia, Espanya (Euskadi), Itàlia (Puglia), Lituània, Polònia i el Regne Unit (Escòcia).  

A final d'any coneixerem els resultats d'aquestes aplicacions i de ben segur que ens aportaran dades i lliçons d'interès. Però, com deia Sèneca a Lucili: «Cap vent és bo per a qui no sap a quin port vol anar». 

Per saber-ne més:


- Grooten, L, et al. An Instrument to Measure Maturity of Integrated Care: A First Validation Study. International Journal of Integrated Care, 2018; 18(1): 10, 1–20. 

- Grooten, L., Vrijhoef, H. J. M., Calciolari, S., Ortiz, L. G. G., Janečková, M., Minkman, M. M., & Devroey, D. (2019). Assessing the maturity of the healthcare system for integrated care: testing measurement properties of the SCIROCCO tool. BMC Medical Research Methodology, 19(1), 63. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada