dilluns, 29 de juliol del 2013

Seguretat clínica: "The Leapfrog Group" i altres benchmarkings








Hospital Safety Score és una valoració en escala (A/B/C/D/E/F) dels hospitals americans que té com objectiu que les asseguradores, i els ciutadans, disposin d'informació contrastada de la seguretat clínica que ofereix cadascun dels hospitals dels sistema. Hospital Safety Score és una síntesi de 26 paràmetres que s'alimenten tant d'una enquesta voluntària com de les fonts oficials: AHRQ (Agency for Healthcare Research and Quality), CDC (Center for Disease Control and Prevention), CMS (Centers for Medicare and Medicaid Services) i "American Hospital Association Annual Survey".

A la darrera versió (primavera 2013) hi han participat 2.514 hospitals, dels quals 780, un 31%, han obtingut la puntuació A, un 25% s'han quedat a la categoria B, però prengui's nota que 1.096 centres, un 44% del total, han estat classificats a les categories C i inferiors. Cal aclarir que el benchmarking, basat en desviacions estàndards, indueix a que cada centre competeixi cada any amb les marques actualitzades de tots els membres de la sèrie.


Hospital Safety Score està promogut per "The Leapfrog Group", una associació independent i sense ànim de lucre que va ser creada per un grup d'empresaris amoïnats pels costos addicionals dels erros mèdics, de les infeccions nosocomials i de les complicacions evitables. "The Leapfrog Group", que compta també amb el suport de professionals de la salut, pretén provocar grans salt de granota (leapfrog) en els nivells assolits pels hospitals en termes de seguretat clínica i de qualitat dels serveis, i per aconseguir aquests objectius només disposa de dues eines, que en realitat en són una: benchmarking i transparència.


El 5è informe de la Central de Resultats té una dimensió de seguretat clínica, però no n'elabora cap indicador sintètic. Malgrat això m'agradaria fer-ne un parell de comentaris. El primer és la taxa d'infeccions per artroplàstia primària de genoll, que presenta un valor mig del 0,6%-1,4% (hi ha tres grups de centres). Noti's a la taula de la pàgina 107 de l'informe que hi ha 10 hospitals amb valors superiors a 2,0%, i que dos dels quals s'enfilen fins al 3,4%. Una altre indicador que vull destacar és la taxa d'infeccions per cirurgia colorectal que té un valor mig del 9%, amb dos centres de la xarxa pública que se'ls infecten una mica més del doble dels casos esperats (19,8%).


En el Top 20 de Iasist, l'àrea de seguretat de pacients analitza 8 indicadors procedents de l'agència oficial nordamericana AHRQ (Agency for Healthcare Research and Quality). En el benchmarking de Iasist tampoc s'elabora un indicador sintètic de qualitat, però hi ha algunes dades d'aquest concurs que són molt rellevants, com és el cas de les infeccions després de determinades actuacions mèdiques on s'observa que en el grup TOP dels hospitals generals els resultats són extraordinàriament millors que a la resta de centres: TOP 0,17, resta 1,03 (un 83% inferiors en el TOP), o bé les defuncions de pacients quirúrgics amb complicacions serioses, però tractables, que són un 14% inferiors en el grup TOP.


Discussió

La dinàmica benchmark amb dades de seguretat clínica és molt potent, perquè a més és dinàmica. És a dir no hi ha uns valors a assolir i prou, sinó que si tots els centres pretenen millorar, els objectius de comparació també milloren i, per tant, el centre que tot i progressar no ho fa tant com la mitjana dels seus "competidors", continua tenint mals resultats.

Per altra banda, aquesta és una informació de gran interès per als ciutadans, en un doble sentit: a) conèixer el perill innat que comporta ingressar en un centre determinat i b) ser conscients, com ho fan els empresaris americans amb "The Leapfrog Group", que la manca de seguretat clínica fa augmentar els pressupostos de sanitat de manera absolutament evitable.


Per al proper dilluns 5 d'agost començaré una sèrie d'estiu de recopilació de temes tractats durant l'any, i el primer de tots serà "Models basats en el valor salut".

Bones vacances, i si els ve de gust, en aquestes recopilacions estivals aniran trobant materials ja publicats que potser se'ls van escapar, enfeinats com estaven en el dia dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada