divendres, 7 de febrer del 2014

Atenció pal·liativa geriàtrica: prioritats en recerca






Jordi Amblàs, metge de grans persones i músic de petits instants (descripció del seu perfil a twitter), és un geriatre del Consorci Hospitalari de Vic (no es perdin el post sobre el model geriàtric d'aquest centre). El Dr. Amblàs és força actiu a twitter i aconsello seguir-lo perquè els seus tweets acostumen a ser rellevants i de fonts solvents.

El tweet escollit ens porta a un White Paper del Journal of Palliative Medicine sobre prioritats en la recerca en el camp de l'atenció pal·liativa geriàtrica. El document afirma que la concentració de problemes clínics i socials i la gran quantitat de recursos que s'esmercen en el grup de persones grans que pateixen cronicitats múltiples i pèrdues funcionals ens obliga, de manera inajornable, a reordenar serveis si volem millorar qualitat i reduir costos.

I l'assumpte és greu, perquè el problema no és que no sabem què fer, si no que no fem el que sabem. Sabem, per exemple, que aquests pacients complexos massa sovint són enviats als hospitals on són tractats de manera poc compatible amb els seus valors i necessitats reals. També sabem que traslladar l'evidència científica al món quotidià de les persones grans fràgils depèn del desplegament adequat dels serveis públics i de les característiques dels models de finançament als proveïdors.

Amb tot això, el White Paper del JPM fa unes recomanacions per prioritzar la recerca que s'hauria de desenvolupar en el camp de l'atenció pal·liativa geriàtrica:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada