divendres, 20 de desembre del 2013

Decisió compartida: com triar un hipoglicemiant






Mireia Sans és metge de família, Directora de la Unitat de Gestió de l'Hospitalet Nord de l'ICS i Presidenta de la Secció "e-Salut" del Col·legi de Metges de Barcelona. Em consta que, com tants de nosaltres, té interès professional per disposar d'instruments de suport a la decisió compartida a la pràctica clínica i deu ser per això que ha editat aquest tweet que ens porta directament al laboratori de recerca en "Decision Aids" més productiu del món: l'equip del Dr. Víctor Montori a Mayo Clinic.

Si poden, els aconsello que aprofitin el link que ens proporciona la Dra. Sans. No els decebrà. Veuran com es tracta d'un projecte per elaborar materials que ajudin el pacient a triar l'hipoglicemiant que més s'adapti a les seves circumstàncies. La decisió és important, no en va és probable que el malalt hagi de prendre el medicament durant tota la vida. També llegiran que els de Mayo Clinic expliquen com el metge, per la seva banda, té el coneixement, l'experiència i les preferències personals, mentre que el pacient té la seva pròpia manera de veure les coses, la seva manera de viure i potser també atresora experiències prèvies.

Doncs, per tal de trencar la tradicional relació d'agència ("Si fos la seva mare què faria, doctor?"), els de Mayo Clínic estan provant fitxes com les que veuen a continuació:


En aquest gràfic he adjuntat tres dels temes en els quals es compara  el comportament de 5 hipoglicemiants: afectació del pes, dosificació i necessitats de control de sucre. Al material de la presentació veuran que a més d'aquests tres temes hi ha també comparacions amb: l'efecte hipoglicemiant, l'efecte en la reducció d'A1c, els efectes secundaris i els costos.

Crec que aquests instruments comunicatius ofereixen sobretot tres grans aportacions:


Gràcies, doncs, Dra. Mireia Sans pel tweet. Aquest assumpte ens interessa i, per això, seguirem de prop els avenços de l'equip del Dr. Montori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada