dilluns, 30 de setembre del 2019

Víctor Montori edita "Why We Revolt" en castellà








Víctor Montori és un endocrinòleg de Mayo Clinic entusiasta de la bona medicina i, amb aquest ànim i empatia que el caracteritzen, lidera diverses línies de recerca i innovació, especialment en decisions clíniques compartides, en medicina basada en l'evidència, en medicina mínimament disruptiva i en un nou model de comprensió de la complexitat acumulativa, la que alguns metges infringeixen als pacients per ,amca d'una visió bio-psico-social de la seva pràctica clínica.


Seguint amb la línia de la medicina humanitzada, però ara ja des d'una visió social, el 2016 Víctor Montori va contribuir a crear "The Patient Revolution", una fundació que es proposa fer realitat l'atenció centrada en el pacient. A "Por qué nos rebelamos", ni més ni menys que un esperó d'aquest moviment, l'autor relata com la sanitat industrialitzada ha corromput la missió de la medicina fins a l'extrem que ara els metges es veuen incapaços de tenir cura de les persones que confien en ells. El relat del llibre va creixent a través d'una trama precisa i original, que comença per la crueltat que desprenen molts metges amagats darrera la pantalla de l'ordinador i segueix amb les rutines, els objectius a complir i la consecució de l'anhelat factor d'impacte.

La pràctica de la medicina industrial s'ha convertit en una versió degradada de l'evidència, perquè està forçant als clínics a catalogar als pacients per, a continuació, aplicar guies que han demostrat que en la teoria funcionen per a aquest grup. Montori, molt crític amb la medicina de manual, insisteix que ha arribat l'hora de la revolució dels pacients i per això els metges han de canviar d'actitud i, lluny dels formularis, han de desplegar el treball clínic pensant de manera individualitzada en els seus pacients. Víctor Montori explica que els metges s'han convertit en tècnics que amb prou feines comprenen els problemes reals de les persones que atenen i, segons ell, cal una revolució per recuperar les essències de la bona medicina.

De la reconfortant lectura del llibre es desprèn que s'haurien d'abandonar els indicadors d'eficiència mèdica per fomentar, per contra, l'art de la conversa, l'única manera possible d'apropar l'evidència científica a la manera de ser de cada persona i amb això aconseguir una major efectivitat clínica.

Des de "Avenços en Gestió Clínica" volem agrair a Víctor Montori que hagi escrit "Por qué nos rebelamos", una llum per ajudar a humanitzar l'atenció que els metges ofereixen també en el sistema públic de salut espanyol, o en els de seguretat social llatinoamericans, entorns tots ells amb preocupants tendències a la massificació, la burocràcia i la despersonalització.


Jordi Varela
Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada