divendres, 27 de març del 2020

Els innovadors donen un cop de mà contra la pandèmia





“A casa, sí, però no de braços creuats”, és el lema d’un grup de dissenyadors i enginyers que al voltant de Design2Fight COVID-19 s’han posat a treballar col·laborativament, la majoria des de casa, per ajudar als professionals sanitaris. Deixin-me ser positiu dins de l’adversitat. El que ens està passant als innovadors es pot veure com un gran experiment (stress test) que sense avís previ ho posa tot a prova: la tecnologia, la solidaritat i el potencial d'auto-organització. L'epidèmia actual no només està tensionant els sistemes de salut, sinó la capacitat de resposta de tots els components del sistema PEST (Polític-Social-Econòmic-Tècnic) i, per aquest motiu, ara és el moment d’actuar, que ja hi haurà temps per avaluar.


Ara mateix, som molts els innovadors que ens hem mobilitzat per contribuir, en la mesura de les nostres possibilitats, a lluitar contra el COVID-19, amb la finalitat d’abastir la rereguarda d’aquesta lluita singular, que els professionals sanitaris afronten des de la trinxera. Les iniciatives ja es compten per desenes o centenars arreu del món i són d’orígens i magnituds diverses, perquè representen la ciutadania i els professionals innovant en temps real. En aquest sentit els hi ofereixo l'enllaç a una web que recull un munt de projectes per paliar la pandèmia del COVID-19 que s’estan fent arreu del món. De tot plegat, deixin-me que els hi destaqui 6 iniciatives que són un reflex de voluntarisme, solidaritat i diversitat.

1. Fabricació col·laborativa de respiradors entre indústria i institucions

Una aliança entre el Consorci de la Zona Franca, HP, Leitat (Tecnio) i Seat ha dissenyat un respirador de campanya fet amb impressió 3D. Es tracta d'un projecte en col·laboració de la indústria amb el CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Un exemple molt interessant de cooperació entre la vessant filantròpica de la indústria i les necessitats del servei públic (veure enllaç a la web de TICSalutSocial)

2. Fabricació de respiradors que Protofy.xyz ofereix en obert

Protofy.xyz és una empresa de solucions tecnològiques que, en plena crisi de la pandèmia, ha llençat el projecte OxyGEN, en col·laboració amb altres empreses i amb alguns hospitals. Es tracta d'un respirador automàtic de hardware obert, low cost i low tech.

3. Col·lectius d’innovadors als que qualsevol s’hi pot unir

En relació a la introducció d'aquest post i a la imatge inicial, és bo saber que Design2Fight COVID-19 és una web on s'hi agrupen dissenyadors i enginyers, grups que es generen de manera espontània i es coordinen mitjançant la plataforma en obert per afrontar tota mena de reptes proposats pels professionals sanitaris. En què us podem ajudar? És el seu lema.

4. Una hackathon virtual promoguda per Data Natives

Data Natives és una comunitat de més de 78.000 científics, emprenedors, dissenyadors, tecnòlegs i professionals sanitaris que, moguts per la pandèmia, el 17 de març van promoure HackCorona, una gran hackathon virtual per a la cerca de solucions digitals ràpides i, responent a la crida, el cap de setmana passat (20-22 de març) 300 membres de la comunitat de 41 nacionalitats diferents van crear 30 equips amb la finalitat de generar prototipus en 4 reptes diferents. La trobada virtual continua aquest cap de setmana (27-29 de març). Si els interessa saber què és una hackathon els hi recomano una visita al post "La dinàmica hackathon arriba al sector salut".

5. Una altra hackathon virtual promoguda pel govern suís

Aquest mateix divendres 27 de març, el govern suís ha convocat una hackathon virtual, CodeVsCOVID19, de 72 hores, a la cerca de prototipus que es puguin utilitzar en obert i siguin d'ajuda per combatre la pandèmia.

6. Llibreria de recursos innovadors per inspirar-se

Més de 4.000 voluntaris han creat Help with COVID-19, una llibreria virtual en obert, al més pur estil viquipèdia, que recull tots els projectes innovadors relacionats amb la pandèmia. De moment en porten catalogats 330.

Totes les iniciatives esmentades es caracteritzen per ser filantròpiques i nodrir-se de moltes dosis d'entusiasme i voluntariat. Els innovadors i la tecnologia digital també volen donar un cop de mà en la lluita contra aquesta pandèmia.



Josep Maria Monguet
Enginyer. Professor i investigador UPC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada