divendres, 20 de març del 2020

Protegir els cuidadors, una prioritat






@varelalaf
“Espero que us vagi bé. A Itàlia estem vivint una emergència molt excepcional ocasionada per un virus fins ara desconegut. La meva recomanació és que els treballadors sanitaris us ho heu de prendre molt seriosament des del principi... A Itàlia hi està havent massa professionals infectats." Aquest és un extracte del missatge que una bona amiga, Paola Obbia, presidenta de l’associació italiana d’infermeria comunitària, ens va enviar ara fa uns dies, acompanyat d’un informe de l’OMS que explica quines haurien de ser les mesures de protecció dels treballadors sanitaris en aquesta crisi. La qüestió és que, ara per ara, els epidemiòlegs ens diuen que el període d’incubació de la malaltia és d’uns 5 ò 6 dies, però que la infecciositat comença un o dos dies abans dels símptomes, la qual cosa explica, en part, la seva elevada contagiositat. Amb tot això, les preguntes que ens fem els professionals: metges, infermeres, auxiliars d’infermeria, administratius, personal de la neteja i la llarga llista d’altres col·laboradors, són:
  • Prenem les mesures necessàries per no contaminar-nos?
  • Si tenim contacte amb persones que pateixen la malaltia, què hem de fer? Sabem com protegir-nos? Ens hem d’aïllar encara que ens haguem protegit? Què hem de fer mentre esperem el resultat de la prova diagnòstica?
  • Tenim prou material als centres per a la nostra protecció? Mascaretes FFP2, ulleres, bates impermeables, guants? 
  • Els resultats dels casos sospitosos, per què tarden tant a arribar? 
  • Com ens podem organitzar millor per evitar contagis?
Som conscients que estem davant d’una situació molt complexa i que, a més a més, n’estem aprenent sobre la marxa, però també és cert que els professionals patim per la nostra pròpia salut i per la de les nostres famílies, perquè el que ningú posa en dubte és que el nostre risc de contaminació és molt alt. Pensi’s que, en aquests moments, hi ha equips d’atenció primària amb un 20% dels treballadors aïllats, sobretot per haver atès, sense prou protecció, persones que posteriorment han donat positiu. S’imposa, doncs, reforçar els protocols i, per aquest motiu, de tot el que ara mateix tenim a la taula, ens atrevim a fer-vos aquest resum:

Recomanacions d’ordre general
  • Els professionals clínics han de dur sempre uniforme de cap a peus (pantaló i bata / casaca) i cal que se’l canviïn cada dia. S’ha d’evitar treballar duent cap vestimenta de casa, però no és imprescindible l’ús continuat de mascaretes, llevat en els centres d’urgències.
  • Cal rentar-se les mans després de cada visita com, d’altra banda, sempre s’hauria d’haver fet.
  • Cal enfundar-se l’equip de protecció (mascareta FFP2, bata impermeable, ulleres i guants) en totes les atencions de pacients amb problemes respiratoris i s’ha de llençar l’equip de protecció un cop usat. Aquesta recomanació val tant per als professionals clínics com per als de la neteja.
  • Si l’activitat clínica és de gran proximitat, com la higiene o l’aspiració de secrecions, caldrà, a més de l’equip de protecció descrit, l’ús d’ulleres anti-esquitxades.
  • Cal desinfectar amb una solució adequada, com productes que combinen sals d’amoníac i alcohol, tots els instruments clínics (smark, fonendoscopi, pulsioxímetre, termòmetre, etc.) després d’haver-se fet servir. 
  • Cal mantenir les distàncies de seguretat a tots els espais.
  • Els administratius han de vestir bata que els cobreixi tot el braç, la qual han de canviar diàriament, a més d’haver de dur guants.
  • Cal evitar coincidir massa professionals en un mateix espai.
  • No s’hauria de menjar en el centre.

Professionals que han tingut contacte amb un cas però estan asimptomàtics

Exposicions de baix risc. Es consideren de baix risc els contactes que han estat puntuals, com per exemple haver lliurat medicació oral o safata de menjar o haver dut a terme cures habituals. En aquestes circumstàncies els professionals podran continuar treballant, però s’hauran de sotmetre a dos controls de temperatura axil·lar al dia, a més d’estar atents a l’aparició de símptomes.

Exposicions d’alt risc. Cal enviar el professional a casa seva amb control de temperatura axil·lar dos cops al dia. Si en una setmana no han aparegut símptomes, es contempla la reincorporació laboral, amb ús permanent de mascareta. Si a les dues setmanes el professional continua asimptomàtic, ja només caldran les mesures de protecció habituals. Aquesta recomanació pot tenir modificacions en funció de les necessitats que es donin a cada centre.

Professionals simptomàtics

En aquests casos caldrà fer una determinació de PCR i enviar el professional a casa seva, amb seguiment de l’equip de salut laboral, o a l’hospital, en funció de la valoració clínica que se’n faci.

Els professionals de la salut ens hem de protegir per un doble motiu, per a la nostra pròpia salut i per poder cuidar els pacients, però també per a no ser transmissors, especialment entre els col·lectius de les persones més vulnerables i fràgils. Aprenguem, doncs, de la mala experiència dels italians que, segons Paola Obbia, no van estar prou atents a protegir els cuidadors, i ara estan patint de valent.

Bibliografia de referència: Anderson RM, Heesterbeek H, Klinkenberg D, Hollingsworth TD. How will country-based mitigation measures influence the course of the COVID-19 epidemic? Lancet. 2020 Mar 9.




Alba Brugués
Infermera. Adjunta a Direcció. CASAP



Xavier Bayona
Metge de família. Director d'Atenció Primària Metropolitana Sud. ICS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada