divendres, 4 d’abril del 2014

Cheklist quirúrgic: una garantia qüestionada






El tweet de la Dra. Elvira Bisbe, anestesiòloga de l'Hospital del Mar i Vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, ens avisa que New England ha fet saltar la sorpresa: un estudi a Ontario, desplegat a 101 hospitals i amb més de 200.000 casos, ha revelat que l'aplicació del cheklist quirúrgic no redueix complicacions ni mortalitat de manera significativa.

Amoïnat per la troballa, he agraït que el tweet de la Dra. Bisbe m'hagi conduït a The Incidental Economist on Atul Gawande, el pare del checklist quirúrgic, escriu el contrapunt de la notícia. Recordin que el Dr. Gawande (autor del llibre "The Checklist Manifesto") va liderar l'equip que fa 5 anys ens va convèncer a tots que amb l'aplicació d'unes comprovacions sistemàtiques a quiròfan, amb el pacient encara despert, les complicacions es reduïen en un 35%, i la mortalitat en un 47%. Val a dir, a favor seu, que diversos estudis posteriors, com ell mateix s'encarrega de ressaltar, han anat en la mateixa línia de: "checklist quirúrgic = més garanties".

Si es dóna un cop d'ull a la metodologia de l'estudi d'Ontario, el de la sorpresa, un s'adona que es va tractar d'una avaluació feta al cap de tres mesos d'una instrucció del govern per desplegar el checklist quirúrgic. El Dr. Gawande en critica la metodologia poc rigurosa, però sobretot la feblesa en la implantació del checklist. Com bé diu, aquest és un procés que requereix temps i convenciment, i no sembla que l'estudi d'Ontario tingués cap d'aquests dos requeriments.

Mentre duri aquest debat sobre l'efectivitat del checklist quirúrgic, si m'han d'operar, sisplau, que me l'apliquin i, si pot ser, amb convicció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada