dilluns, 31 d’agost del 2020

Per una recerca més honesta, col·laborativa, útil i de qualitat



Segons Paul Glasziou i Iain Chalmers només el 15% del que s’investiga arriba als clínics en condicions de qualitat i de comunicació apropiada. Es tracta d'un malbaratament de fons públics i privats que preocupa, i així ho hem recollit en diverses entrades d'aquest any.


La mala ciència, nous capítols
El mes de maig de l’any passat vaig comentar un treball de Paul Glasziou i Iain Chalmers que concloïa que, tenint en compte les…


Una història íntima de la genètica, segons Siddhartha Mukherjee
La genètica que vaig estudiar a la carrera partia dels estudis que…
Llegir més

divendres, 28 d’agost del 2020

Més autonomia de gestió: un clam


Segons Corporate Rebels, “El benestar dels treballadors no és la finalitat de les empreses, però les més innovadores saben que, sense això, res és possible.” Amb aquest missatge incontrovertible al cap, hauríem d'admetre que el sistema sanitari públic pateix una disjuntiva quan tracta de ser innovador en un entorn funcionarial i unes xifres de burnout pels núvols.


Cinc idees per promoure l'autogestió i la innovació
Fa alguns mesos vaig escriure el post “L’autogestió és el camí”, on vaig presentar Corporate Rebels, un blog que té un principi molt…
Llegir més


Una visió des de fora
Reconec que em fan enveja. Vostès viuen al país més saludable del món. Ho saben, oi? Des de fa temps es troben entre els països…
Llegir més

dilluns, 24 d’agost del 2020

Més innovació, més qualitat



La innovació esdevé un deure quan l'entorn canvia radicalment. Aquests dies de pandèmia tothom s'hi ha posat bé, i el que semblava impossible, de sobte, ha estat imprescindible. Ara el que toca és que abandonem rigideses i posicionem la innovació en el lloc central en les organitzacions sanitàries, com de fet ho fan les empreses punteres de tots els altres sectors.


Mesurar la nostra eficiència: com anem?
Tot i que el concepte d'eficiència és fàcil d'entendre si el considerem com el sistema que utilitza els recursos (inputs) per millorar la…
Llegir més


Ets un professional de la salut emprenedor?
Emprendre hauria de ser una activitat majoritària i promoguda des de l’escola primària. Gairebé tots volem que ensenyin els nostres…
Llegir més

divendres, 21 d’agost del 2020

Intel·ligència artificial: una oportunitat per una medicina més humana



Tot fa pensar que els nous metges i infermeres tindran un exercici més tecnològic de la professió i, segons Eric Topol, això els hauria de permetre disposar de més temps per a una pràctica clínica de més qualitat i més centrada en les persones. Haider Javed Warraich, un fellow de medicina cardiovascular del Centre Mèdic de la Universitat de Duke, diu que els metges joves hi estan predisposats, però ho estan els seus mestres?


Intel·ligència Artificial: una oportunitat per a una medicina més humana?
Canviar metges per robots és un tema recurrent a la ciència ficció…
Llegir més


La confiança en temps difícils
Vivim una època d'incertesa. Si la comparem amb altres temps recents, la nostra confiança en les institucions públiques…
Llegir més

dilluns, 17 d’agost del 2020

Ha arribat l'hora dels lideratges professionals



L'epidèmia del coronavirus ha posat de relleu la importància del lideratge clínic i del treball en equip multidisciplinar, i per això ara cal entrar en una fase de formació i reformes.


La formació és imprescindible per a la gestió del canvi
Els actors que pretenem implicar-nos en l'orquestració de canvis en el nostre sistema sanitari solem coincidir pel que fa a les dificultats…
Llegir més


Les competències clíniques: ocultes al currículum i a la codificació
En Josep, de 85 anys, torna a tenir febre. La seva dona ja no…
Llegir més

divendres, 14 d’agost del 2020

Augmenten les expectatives per a la telemedicina



La pandèmia del coronavirus ha donat una empenta inesperada a l'incipient implantació de la telemedicina en l'àmbit assistencial. Esperem que tot sigui a fi de bé: per als pacients, per als professionals i per a l'efectivitat clínica.


2020: contribuirà la salut digital als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'OMS?
Començar l'any sempre és una bona ocasió per plantejar-se…
Llegir més


Cibercondria: l'ús inadequat d'internet incrementa el malbaratament sanitari
El creixement d'internet ha fet que la informació de salut sigui més…
Llegir més


dilluns, 10 d’agost del 2020

El model d'acompanyament a les persones grans en el focus de la crisi



L’atenció a les persones grans, fràgils i vulnerables s’ha de fonamentar en l’elaboració de plans individualitzats de cures, que tinguin en compte l'opinió dels pacients i de les seves famílies, que integrin els serveis socials i sanitaris, que es gestionin des de l’atenció primària, que evitin desarrelar innecessàriament les persones del seu entorn i que, quan calgui institucionalitzar-les, ho facin en residències que respectin la seva perspectiva humana on se'ls garanteixi una qualitat en les prestacions comparable al de les persones que s’han pogut quedar a casa seva.


La llar com a centre d’operacions sanitàries i socials
Les persones, mentre gaudeixen d’independència, reben els serveis sanitaris en instal·lacions homologades, en les quals els…
Llegir més


Pacients crònics: talla estàndard o plans a mida?
L'atenció a les persones amb altes necessitats o amb malalties cròniques complexes continua sent un problema no resolt en…
Llegir més

divendres, 7 d’agost del 2020

La salut pública en primer pla de l'actualitat



La salut pública és la disciplina encarregada de la protecció i la promoció de la salut en l’entorn comunitari. Per aquest motiu el seu lideratge és clau per entendre la influència dels determinants en la salut de les poblacions, si el que es vol és aplicar estratègies i accions que redueixin les desigualtats en salut dels col·lectius vulnerables i, per tant, els resultats millorin des d’una perspectiva global i equitativa, especialment en temps de pandèmia.


La percepció de la magnitud de la tragèdia i una possible resposta: salut comunitària
La valoració que fins ara ha merescut la crisi provocada per la…
Llegir més


Apropiació indeguda o contribució necessària?
Si entenem que la salut no és, com suggereix la definició d'Andrija Stampar que va adoptar l'OMS el 1946, la mera absència de…
Llegir més

dilluns, 3 d’agost del 2020

Experiència del pacient: debats i propostes



Els pacients volen uns serveis accessibles, uns professionals amables i sobretot ser escoltats, mentre que els sistemes sanitaris es mostren preocupats per l'eficiència dels seus serveis i la productivitat de les seves estructures. Els dos interessos són lícits, però calen més ponts de diàleg per anar acostant postures, en bé d'una pràctica clínica més valuosa. 


L'experiència del pacient i el canvi cultural: un binomi imprescindible
La setmana passada vaig tenir l'oportunitat d'assistir i participar a… 
Llegir més


Arrogància, condescendència i indiferència en la comunicació amb els pacients
A la societat tradicional, l'home ha exercit un rol d'autoritat i la…
Llegir més