dilluns, 26 d’octubre del 2015

L'experiència del pacient i el treball infermer








Els experts en enquestes no es posen d’acord sobre si hi ha relació entre els nivells de satisfacció dels pacients i els resultats clínics, ja que els estudis que relacionen ambdós tipus de paràmetres són una mica desconcertants, o fins i tot contradictoris. En un treball publicat a The New England Journal of Medicine (Manary MP, et al.), després d’una revisió de diversos estudios, afirmen que la baula perduda és el concepte experiència dels pacients, és a dir, la valoració de la comprensió i la implicació dels propis malalts en els processos clínics que els afecten, la qual cosa sí que sembla que es correlaciona amb l’adherència als consells de salut i al tractament mèdic, i suposadament als resultats clínics.

Per entendre-ho: és diferent preguntar a les persones que se'n van d'alta d'un hospital sobre si estan satisfetes de l'atenció rebuda, o si recomanarien el centre a les seves amistats, qüestions típiques de les enquestes de satisfacció, o bé, per exemple, si les infermeres els han explicat les coses de manera intel·ligible, o si quan els han receptat un nou medicament els han detallat els efectes secundaris amb claredat, dues preguntes més pròpies de les avaluacions de l'experiència dels pacients.

Què diuen les enquestes d'experiència dels pacients?


La baula perduda (l'experiència dels pacients) està sent més estratègica del que semblava, ja que un malalt implicat en el seu propi procés és a l'hora una persona més satisfeta i menys demandant de recursos inapropiats. Vistes les coses així, és cabdal esbrinar quins són els factors de l'experiència que es relacionen més bé amb la satisfacció, i en un dels estudi publicat a American Journal of Managed Care (Boulding et al.), s’ha esbrinat que el treball infermer és l'element més influent. Vegi'n a la taula com la comunicació amb les infermeres i el maneig del dolor són paràmetres capdavanters, mentre que la comunicació amb els metges ocupa un discret cinquè lloc, just per sobre de la neteja d’habitacions i banys. Es dóna la circumstància, diuen els investigadors, que molts estudis pretenen correlacionar, sense èxit, comunicació de pacients i metges amb els resultats clínics obtinguts, en canvi, pel que ara sabem, si es dediquessin a cercar aquesta correlació amb el treball infermer, probablement obtindrien resultats positius.

Si tenen quatre minuts no es perdin aquest video on una dona que va haver d'estar ingressada en una UCI, explica l'impacte que la bona feina de les infermeres va tenir sobre la seva vivència d'aquells dies, per altra banda terribles.



Per saber més sobre l'experiència del pacient poden anar al post de David Font: "I l'experiència del pacient?" i prenguin nota del projecte de Cleveland Clinic on, segons explica Font, tota l'organització s'hi ha volcat, especialment el col·lectiu infermer amb la dinàmica "Hourly Rounds".



Jordi Varela
Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada