Cristina Roure
Pantone
Actualment, la tecnologia d'anàlisi de dades permet crear plataformes interactives accessibles i intuïtives per posar-les al servei de clínics, gestors i investigadors amb l'objectiu de convertir enormes bases de dades en coneixement i millorar així l'atenció al pacient i l'ús apropiat de recursos. Aquest és l'objectiu d'OpenPrescribing.
Es tracta d'una eina d'anàlisi de prestació farmacèutica en línia, oberta i gratuïta creada el 2018 pel Centre for Evidence Based Medicine de la Universitat d'Oxford que agrega les dades de dispensació comunitària de l'NHS des de l'any 1988 fins a l'actualitat. Permet a qualsevol usuari interactuar de manera fàcil amb la base de dades i explorar, comparar i identificar les tendències temporals en la prescripció per medicaments, de manera agregada, per prescriptor o per equip, utilitzant les darreres dades disponibles amb total transparència. Ho poden comprovar vostès mateixos entrant a la web OpenPrescribing. Els creadors de la plataforma fan un seguiment dels comentaris dels usuaris, hi introdueixen millores i hi incorporen noves utilitats en una dinàmica de millora col·laborativa i contínua. Les noves funcionalitats s'expliquen als usuaris a través d'una newsletter mensual i un canal a twitter.
Ben Goldacre parla d'OpenPrescribing com un instrument de democratització de l'accés a les dades en aquest breu vídeo:
Els patrons de prescripció varien amb el temps i en principi responen a canvis en la incidència de les malalties i en la disponibilitat de noves opcions terapèutiques i com a reflex de la nova evidència generada a les guies de pràctica clínica. El monitoratge dels patrons a llarg termini permet veure canvis de tendència i detectar variacions en la pràctica clínica –no sempre esperables o justificades per la nova evidència– que repercuteixen en els patrons de prescripció i en la despesa farmacèutica. Tots els serveis de salut proporcionen periòdicament informes sobre variacions en la pràctica clínica entre diferents proveïdors, equips o fins i tot prescriptors, però no en obert. Habitualment es tracta de fotos fixes que permeten fer planificacions econòmiques, donar feedback a prescriptors i gestors i, fins a un cert punt, establir hipòtesis sobre possibles causes de les variacions. Tanmateix, aquesta classe d'informació estàtica no ens permet interactuar directament amb les bases de dades per investigar aquestes hipòtesis i interrogar en qualsevol moment el sistema a fi d'aprofundir en aspectes concrets.
OpenPrescribing, en canvi, permet a l'usuari fer consultes concretes combinant filtres i construir informes personalitzats que es poden guardar i reproduir en el futur. També permet analitzar tendències des que va començar, l'any 1988. Amb aquest objectiu ha creat un mecanisme que assegura que aquestes tendències temporals no resultin interferides per la reclassificació de medicaments. La veritat és que l'eina és intuïtiva, fàcil d'utilitzar, carrega les dades ràpidament i ofereix informació en obert molt útil sobre patrons de prescripció i oportunitats per introduir canvis que poden repercutir en una millora de l'adequació de la prescripció i, amb això, en un estalvi considerable. Els convido a bussejar a l'eina i descobrir totes les possibilitats que ofereix per a la gestió sanitària, la gestió clínica i la recerca.
OpenPrescribing no només democratitza l'accés a les dades per generar coneixement, sinó que té veritable vocació d'actuar com a eina de canvi en el comportament dels prescriptors
Sens dubte, OpenPrescribing és un instrument de gran valor per a la gestió i la recerca. Tanmateix, els canvis induïts en els hàbits de prescripció haurien de conduir no sols a generar estalvi sinó, sobretot, a produir resultats de valor per als pacients en forma de reducció de la morbiditat i la mortalitat o millores en la qualitat de vida. Al cap i a la fi, els medicaments no són un fi en si mateixos, sinó un instrument, una inversió per aconseguir mantenir o millorar la salut i el benestar de les persones, i la veritat és que no sabem gaire en quina mesura aquesta despesa o inversió produeix resultats rellevants en termes de salut per als pacients en la pràctica clínica real.
Segons Porter, s'entén per valor en salut el quocient entre el resultat de salut obtingut i la inversió feta per obtenir aquest resultat. L'única cosa que coneixem sobre el valor de la prescripció és el denominador, la despesa o inversió feta, que és enorme i creixent, però no coneixem bé el numerador o benefici obtingut en termes de reducció de la morbiditat, la mortalitat o la millora de la qualitat de vida. Per a això necessitaríem poder relacionar els canvis en els patrons de prescripció d'una població amb els canvis experimentats en les variables clíniques de resultats de salut d'aquesta mateixa població. Només així podríem avaluar el veritable valor de la prestació farmacèutica i establir comparacions vàlides. OpenPrescribing no ens acosta a aquest objectiu.
Les dades de facturació o dispensació farmacèutica ens informen de la variabilitat de la pràctica i ofereixen indicis sobre l'adequació d'aquesta, però no ens informen del valor real que aporten els medicaments als pacients
OpenPrescribing és un exemple d'accessibilitat a la informació i una eina poderosa per generar canvis en els patrons de prescripció i contribuir així a eliminar algunes pràctiques de poc valor. No obstant això, com totes les bases de dades basades exclusivament en dispensació farmacèutica que no es relacionen amb variables clíniques, només avalua la intensitat d'ús dels medicaments i no els resultats obtinguts utilitzant-los. No serà una tasca fàcil, però hem d'aspirar a construir un marc avaluatiu de la prestació farmacèutica més orientat al valor en salut, que tingui en compte no sols l'adequació i el cost, sinó també els resultats obtinguts.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada