divendres, 6 de desembre del 2019

Ets un professional de la salut emprenedor?








Emprendre hauria de ser una activitat majoritària i promoguda des de l’escola primària. Gairebé tots volem que ensenyin els nostres fills a treballar en equip, a imaginar reptes, a tenir iniciativa, a ser proactius, a mostrar determinació, a guanyar credibilitat i, sobretot, volem que puguin viure la vida amb passió. Bé, doncs això és, ni més ni menys, en essència, l’emprenedoria. I si la volem per als nostres fills també l’hauríem de voler per a nosaltres.

Conec uns quants professionals de la salut que són emprenedors, però que són poc conscients de ser-ne. Si ets emprenedor i no ho saps, a banda que et perds part de la gràcia, no tens el marc mental que t’ajudaria a entendre el que fas i a millorar.  Per aquest motiu, als professionals amb els quals tinc l’oportunitat de compartir projectes d’innovació, el primer que els dic tan bon punt ens hem agafat una mica de confiança és que si són on són, treballant en un repte d’innovació, és perquè són emprenedors en potència. Acte seguit els aplico una eina per mesurar el seu nivell d’emprenedoria, basada en una anàlisi del seu currículum i en les preferències expressades en la tria entre diversos possibles llocs de treball. 

No hi ha un motllo únic d’emprenedor, els ingredients que el configuren són diversos i cadascú els té en intensitats i formats diferents. A continuació us convido a fer un simple test (*) per ajudar-vos a reflexionar sobre el vostre nivell i estil d’emprenedoria, analitzant alguns dels indicadors clau:

(Criteri de puntuació: 0 si sou un desastre en aquell àmbit; 1 si és un dels vostres punts dèbils; 2 si us hi defenseu bé tot i que a vegades us pot costar; 3 si és un dels vostres punts forts.) 





Si la teva puntuació és:

Més de 25 punts: ets un emprenedor amb molt de potencial i ja ho hauries de saber. 
Entre 20 i 25 punts: et pots considerar prou bé com un emprenedor funcional.
Entre 15 i 20 punts: tens un potencial que has d’acabar de concretar.
Per sota de 15 punts: pensa en què podries millorar. 

Alguns aspectes més per acabar:

1. L’emprenedoria s’ha anat fent més complexa amb el temps, especialment en el camp de la salut, i avui emprendre es podria dir que és més una activitat d’equip que no pas individual. Cal associar-se amb persones afins i complementàries per construir un perfil col·lectiu d’emprenedor.

2. Associar emprenedoria i joventut és un mite. Per emprendre no hi ha cap edat, potser quan ets més jove  tens més energia, però quan ets gran tens molta més experiència.

3. L’emprenedoria s’associa amb voler fer negocis i diners, però emprendre és, en primer lloc, una actitud vital; és voler “fer coses” que aportin valor.

La raó per emprendre ha de ser l’expectativa i el convenciment que podem fer més feliços els altres, alhora que ens fem feliços a nosaltres mateixos. 



El sistema CEP (Collective Entrepreneurship Profile) genera en primer lloc el perfil de cada persona com a emprenedora. Per fer-ho es basa en una anàlisi quantificada del currículum i a fer que l’usuari hagi de triar entre diverses ofertes de treball. Aquest darrer aspecte genera el perfil de preferències. Es combinen el currículum i les preferències per obtenir un perfil personal.  Després s’uneixen els perfils d’emprenedoria dels integrants d’un equip per obtenir el perfil col·lectiu. 

(*) Aquest test és un esquema simplificat del model d’avaluació de l’estil d’emprenedoria desenvolupat per Onsanity i que s’aplica al curs Projectes d’Innovació i Tecnologia a la Salut (PINNTS). Al blog, a la part dreta, hi ha un accés directe al programa del curs. Si teniu interès a aplicar el test complet, del qual a la imatge veieu una de les gràfiques que genera, poseu-vos en contacte amb jm.monguet@upc.edu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada