divendres, 13 de novembre del 2015

El deteriorament de les finances dels hospitals





El tweet de @rafaelmanzanera enllaça amb un document de The Health Foundation que grafica de manera molt entenedora les finances i la productivitats dels trusts (consorcis públics que gestionen serveis sanitaris) del National Health Service anglès en aquests darrers anys.


En el gràfic seleccionat es pot veure com el nombre de trusts deficitaris ha passat de l'11% al 54% en només tres anys. Aquestes xifres m'han suggerit que podria donar un cop d'ull al darrer informe de la Central de Resultats que recull les xifres de sostenibilitat econòmica dels 57 hospitals SISCAT (sistema públic de la xarxa de proveïdors de serveis a Catalunya) i el que he vist és que el 32% d'ells han tancat l'any 2013 amb resultats d'explotació negatius.

Amb dades a la mà, una mica més de la meitat dels hospitals anglesos i un terç dels catalans estan en dèficit, i com que no sóc ni economista ni polític, no parlaré de l'acumulació del dèficit públic, sinó que el que m'interessa, en aquest blog de gestió clínica, és l'impacte d'aquesta pobresa financera en la incapacitat dels organismes sanitaris per aixecar recursos propis (cash-flow). Això significa que un nombre molt elevat de centres públics no poden invertir ni en reposicions, ni en innovació, ni en reformes estructurals ni ara ni en molt de temps. Un trist present per a un futur preocupant.


Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada