dilluns, 20 d’abril del 2020

La importància dels aplaudiments





L'epidèmia de COVID-19 ha esdevingut el gran estressor dels nostres temps. Particularment perquè es tracta d'una nova infecció viral desconeguda fins ara, que no té vacuna i que ara com ara només es pot tractar de manera simptomàtica. Ja hi ha estudis publicats en els quals es demostren nivells d'ansietat elevats en els professionals sanitaris i en la població general que han aparegut en epidèmies infeccioses prèvies o en altres llocs del món afectats abans per aquesta pandèmia, com la Xina. A més, per prevenir el contagi, els professionals que estan en primera línia utilitzen equips de protecció individual complexos i incòmodes (vestits impermeables, màscares, ulleres i guants, entre d'altres), l'ús prolongat dels quals és si més no incòmode i també pot ser una causa d'estrès addicional a la feina. Davant aquesta gran amenaça, l'autoeficàcia influeix en la capacitat de resposta i d'afrontament de l'estrès.  


L'autoeficàcia és un judici individual sobre la pròpia capacitat de completar un determinat comportament o tasca que ajuda els professionals de la salut a fer front a treballs d'alt risc i alta intensitat, com també a mantenir un estat mental estable. Al seu torn, el suport social és un factor molt significatiu que serveix per millorar l'autoeficàcia. Es defineix com l'atenció i el suport que sentim que obtenim d'altres persones. S'ha demostrat àmpliament que un suport social adequat té un efecte positiu en la salut psicològica i en la funció del son. El suport social pot ajudar el personal sanitari a reduir els nivells d'ansietat, ja que quan altres persones ens brinden suport social i emocional es genera empatia, i aquesta interacció social saludable redueix les emocions negatives com l'ansietat i millora l'estat d'ànim.

Quan tenim una àmplia xarxa social, el seu suport pot ajudar a disminuir l'estrès perquè redueix la percepció de qualsevol amenaça i minimitza les respostes fisiològiques i conductuals a què condueix l'estrès. El suport social també contribueix a millorar l'autoeficàcia perquè ajuda a comprendre millor l'altre, a més de potenciar el respecte, l'ànim i el coratge que condueixen a una sensació d'assoliment professional. L'autoeficàcia generada augmenta la confiança per fer bé la feina i, quan es potencia amb el suport social, els professionals de la salut pateixen menys solitud i poden ser més optimistes, cosa que millora els mecanismes d'afrontament quan estan en situació d'estrès.

El ressò dels aplaudiments, definit a escala internacional com “el so de la gratitud”, com a gest social no és només una mostra d'aprovació emotiva, sinó que genera un corrent d'agraïment mutu pel suport rebut, i cada vegada hi ha més professionals sanitaris i d'altres serveis essencials, com ara les forces de seguretat de l'Estat, que el retornen de manera molt efusiva. Sempre hi haurà persones que minimitzin aquest gest, el menystinguin o l'aprofitin per queixar-se, però sens dubte exerceix un benefici per a la major part dels professionals que es troben al capdavant d'aquesta lluita. Així doncs, si aplaudint millorem el suport social i l'empatia, i aconseguim que molts professionals se sentin compresos i més satisfets, continuarà sent útil sortir als balcons.




Andrés Fontalba
Psiquiatra. Coordinador Unitat Salut Mental. SAS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada